Gå direkt till innehåll
Startup från Sandviken deltog i Sveriges största innovationstävling

Pressmeddelande -

Startup från Sandviken deltog i Sveriges största innovationstävling

Det blev tyvärr ingen vinst för startup-bolaget D-rail från Sandviken igår när Stiftelsen SKAPA delade ut Sveriges största innovationspris - men i de här sammanhangen får det ses som en mycket bra indikation på hur lyckad D-rails lösning är då den tog sig till final. Tävlingen avgjordes igår den 9 november på Innovationsgalan på Tekniska Museet i Stockholm. Christoffer Hamin 29 år, innovatören och entreprenören bakom D-rail, säger så här tävlingen:

- Vi är ärade att få delta i denna prestigefyllda prisceremoni med en otrolig konkurrens av fantastiska innovationer. Att få vara en av Sveriges största innovation 2017 är något vi kommer ta med oss på vår resa mot målet en tillförlitlig järnväg.

Det är inte första gången som startupbolaget väckt uppmärksamhet och deltagit i tävlingar. D-rail presenterades tidigare i år som en av 12 vinnare i The European Transport Innovation Challenge 2017 i Frankrike och 2015 tog företaget hem Stiftelsen Skapas ungdomspris.

D-rail har tagit fram och utvecklat en produkt som kan realtidsövervaka järnvägsinfrastruktur med beslutsstöd för ett proaktivt underhåll. Med andra ord så samlar D-rails lösning in data som sedan används för att kunna förutspå uppkommande problem med till exempel järnvägsrälsar. Detta görs genom att små sensorer placeras på tåg och kopplas upp mot D-rails molntjänst. Väl uppladdad synkas, paketeras och visas den samlade informationen i ett grafiskt gränssnitt som rapporterar om eventuella fel och brister i järnvägsnätet som behöver åtgärdas för att inte förorsaka onödiga avbrott i tågtrafiken eller olyckor.
- Idén uppkom för några år sedan när jag jobbade med att starta upp ett projekt för fjärrövervakning av tåg. Vi såg i datan att tågen själva faktiskt kunde se defekter i infrastrukturen, men vi insåg också att det är ett alldeles för trubbigt sätt att detektera fel. Ofta har det redan gått för långt, och det är stora problem i ägandet av den datan. Vårt system kan se steglösa förändringar över tid, användas för att kontrollera utförda åtgärder i infrastrukturen, se akut uppkomna fel och i förlängningen skapa en tillförlitlig järnväg, berättar Christoffer.

Förutom Christoffer utgörs D-rail av 29-årige Anders Gilberg från Valbo. Företaget har sitt kontor i Sandbacka Park och är ett inkubatorbolag i den regionala företagsinkubator Movexum. Movexum hjälper innovatörer och entreprenörer att affärsutveckla och kommersialisera sina idéer.

Ulrika Malmqvist är VD på Movexum

- Att bygga ett bolag runt en innovativ idé är på många sätt en utmaning. Entreprenörens eller teamets förmåga att hitta lösningar runt de hinder som dyker upp på resan är en avgörande framgångsfaktor. D-rail är ett bolag som på flera sätt genom tidigare utmärkelser redan tillmätts en innovationshöjd och lösning på problem med stor effekt såväl nationellt som internationellt. I teamet finns mycket hög kompetens och en förmåga och inställning som driver ett uthålligt målmedvetet arbete. Att D-rail valts ut som en av finalisterna till SKAPA-priset stärker än en gång uppfattningen att D-rail är ett av Sveriges absolut mest spännande startup-bolag. Vi gratulerar D-rail-teamet till fin uppmärksamhet.

För mer information om D-rail, kontakta Christoffer Hamin, 073-6757065

www.d-rail.se

För mer information om Movexum, kontakta Ulrika Malmqvist, VD, 070-750 22 56

www.movexum.se

För bilder mm, kontakta Anna Utterberg, 073-9817325

Ämnen

Regioner


Movexums uppdrag är att skapa tillväxt i regionen genom förädla innovativa idéer till kommersiella produkter och tjänster. Sedan starten 2008 har vi hjälpt cirka 100 entreprenörer och innovatörer. Några av bolagen är idag introducerade på börsen, de flesta har idag flertalet anställda och en del har med sina lösningar på riktigt förändrat människor liv och erbjudit dem förutsättningar de annars skulle ha saknat. 

Vi erbjuder affärscoaching, rådgivning och arbete med beprövade startup-metoder och utforskar tillsammans med idébärarna deras idéers potential och tilltänkta marknad. För idéer som befinner sig i väldigt tidiga stadier har vi utvecklingsprogrammet Boost Chamber och för idébärare som kommit lite längre med verifieringen av sin idé erbjuder vi vårt inkubatorprogram.

Kontakter

Ulrika Malmqvist

Ulrika Malmqvist

Presskontakt VD 070-750 22 56
Anna Utterberg

Anna Utterberg

Presskontakt Kommunikationsansvarig 073-981 73 25