Gå direkt till innehåll
Angelica Smedberg, grundare och ägare av Sisterhood som nyligen antagits till inkubatorprogrammet.
Angelica Smedberg, grundare och ägare av Sisterhood som nyligen antagits till inkubatorprogrammet.

Pressmeddelande -

Prisbelönade appen Sisterhood tar plats i inkubatorn

Hon har tilldelats ÅForskstipendiet, vunnit idétävlingar som Venture Cup och Jagharenidé samt blivit listad som en av årets unga entreprenörer. Angelica Smedbergs app Sisterhood har de senaste åren rönt stora framgångar och den långsiktiga visionen är tydlig; att minska mäns våld mot kvinnor. Nyligen påbörjade bolaget sina nästa steg mot slutmålet genom att bland erhålla stöd i affärsutvecklande genom vårt inkubatorprogram.

Det är den 25 december 2019. Angelica har spenderat julen med sin familj i Gävle och ska om några dagar resa hem till USA igen där hon bor sedan 2009 tillsammans med sin man. Som så många andra har hon firat juldagen med vänner på en restaurang och är på väg hem när det där som bara händer andra, händer henne själv. På en gata hon gått miljontals gånger blir hon överfallen. Våldsbrottet hon utsätts för sätter djupa spår i henne själv men det blir också en katalysator till det som idag är Sisterhood – den prisbelönade appen som gör det möjligt för våldsutsatta kvinnor att dokumentera våld och på så sätt ha bevisföring som håller vid en eventuell rättegång.

- Mitt sätt att bearbeta traumat blev att börja jobba på en kvinnojour när jag kom tillbaka till USA. Jag kände ganska tidigt att jag ville använda det jag själv utsatts för till att hjälpa andra. Mina möten med kvinnorna på jouren fick mig att inse det enorma behov som finns att bland våldsutsatta kvinnor att kunna dokumentera det upplevda våld du blir utsatt för på ett säkert sätt utan att riskera att förövaren hittar bevisen. Speciellt med tanke på att bristande bevisföring är en vanlig anledning till varför många kvinnor inte polisanmäler sin förövare.

Idén till en app där våldutsatta kvinnor på ett säkert sätt kunde dokumentera sina skador föddes under tiden på kvinnojouren och Angelicas juridiska bakgrund kom väl till pass. Det var juridikstudierna som fick henne till USA, mötet med hennes man som fick henne att stanna och i det nya hemlandet gick hon vidare från juridik på city college till juridik på University of California, Berkeley. Resan med Sisterhood började i USA men bolaget har säte i Gävle. Under pandemin började Angelica att studera på distans i Stockholm och sedan 2020 har hon en fot i USA och en i Sverige. Angelica har nyligen tagit examen från masterprogrammet i beslutsanalys och data science på Stockholms Universitet och ägnar sig nu på heltid att utveckla Sisterhood.

För många som utsatts för våld är det jobbigt att prata om. Ditt trauma är ju kopplat till din företagsidé vilket innebär att du ofta behöver påminnas om händelsen – hur är det?

- Jag tycker det är viktigt att det är fler som pratar om sina upplevelser – men det är såklart inte alla som känner att det är befriande på det sätt som jag känner. Sisterhood är mitt sätt att hjälpa – det jag utsattes för är katalysatorn till det som jag utvecklar. Jag brinner verkligen för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Ändamålet med bolaget är inte att bli miljonär själv utan att få det att rulla och att hjälpa så många som möjligt.

För två år sedan berättade du i en intervju att målet med Sisterhood var att appen inom några år ska vara tillgänglig för utsatta kvinnor via alla Sveriges 220 kvinnojourer och 290 kommuner. Därefter expandera utanför Sveriges gränser för att kunna stötta kvinnor världen över och arbeta aktivt med myndigheter för att stärka lagarna kring kvinnomisshandel. Går det enligt plan?

- Inte riktigt. Vid den tidpunkten hade jag inte börjat utveckla appen, vilket är det som tagit mest tid. Jag var lite naiv och tänkte ”hur lång tid kan det ta att bygga en app”? När jag började med Sisterhood tänkte jag mig en app som lagrar bevis men under resans gång har jag insett och upptäckt en massa andra saker som jag tycker är viktiga att ha med i appen. Det har tillkommit fler funktioner som att kunna formulera en säkerhetsplan, information på vad man ska tänka på om man behöver lämna en relation snabbt, sökfunktioner efter närliggande kvinnojourer, den finns också på nio olika språk … Appen utvecklades till att bli mer av ett levande dokument och då tog utvecklingen tid. Och det får ta lite tid innan vi är klara – Sisterhood lagrar viktig data och det måste vara en trygg plats för kvinnor.

Så funkar Sisterhood

Det Angelica utvecklat är alltså en app som i mobilen är kamouflerad för att minska risken att den upptäcks av andra än kvinnorna som ska använda den. En betaversion är i lanserad vilken inom kort kommer att börja testas av kvinnojourer och andra instanser. I appen, som lagrar allt via en molntjänst, kan kvinnor dokumentera det våld de utsätts för i syfte att stärka deras bevisföring och därmed öka chanserna till en fällande dom om brottet anmäls. Appen är gratis för användarna och kräver tvåfaktorsautentisering för att kunna användas.

- Det är oerhört viktigt för mig att göra Sisterhood ekonomiskt tillgänglig för alla – att lagra bevis ska inte vara beroende av vad man tjänar. Min målsättning är att kunna skapa större samarbeten med organisationer som köper tjänsten. Till exempel så skulle Gävle Kommun kunna erbjuda tjänsten till alla som bor här och som en prenumerationsmodell betala för hur många användare man har. Användaren är en privatperson men det betalande kunden är en kommun, region eller organisation. Det kunden betalar för är i princip lagringen av data.

Förra året anmäldes 32 000 fall av våld mot kvinnor, ett tal man bara tror representerar 25% av allt våld som utövas. Kvinnofridslinjerna tar emot 122 samtal per dag och siffrorna ökar för varje år. Kanske kan Sisterhood bidra till att vi i Sverige kan få en mer korrekt bild av det våld som faktiskt utövas om de kvinnor som idag utgör mörkertalet börjar att dokumentera de brott de utsätts för via appen.

Vad skulle du beskriva som svårast hittills med att bygga Sisterhood?

- Det här med att dels validera prismodellen men också att säkerställa att appen är säker – för mig är det A och O. Båda sakerna har tagit mer tid än jag kanske trott.

Vad hoppas du få hjälp med av Movexum?

- Dels med att bygga ut mitt nätverk – ni har lång erfarenhet av att stötta företag och bra kontakter. I Gunilla får jag jättebra affärscoaching som breddar min bild på annat än slutmålet. Det är superbra – speciellt för mig som förstagångsföretagare och som kvinnlig entreprenör i en mansdominerad bransch. Jag är superpositiv till möjligheten jag fått!

Du har med Sisterhood vunnit en del prestigefulla innovationstävlingar – vilken betydelse har det haft för dig och bolaget?

- Det har varit otroligt viktigt och blivit en validering på att det jag gör är viktigt. Ibland kan det vara svårt att förstå magnituden av våld mot kvinnor – man tänker ofta att det inte händer i mitt hus, på min arbetsplats, i min familj, eller bland mina kompisar, men genom de här utmärkelserna finns det ju andra som stöttar, inser problemet och säger att det är viktigt att någon satsar på det. Det var extra kul med ÅForsk-stipendiet som traditionellt kanske inte är en organisation som belönar den här typen av affärsidéer, SocialTech. Det var hedrande att de, liksom jag, tycker att det Sisterhood gör är viktigt och behövs i samhället.

Vad skulle du behöva mer av just nu för att snabbare komma framåt och närma dig en lansering?

- Det som håller mig vaken om nätterna är att någon annan ska hinna före så det som behövs nu är att sätta Sisterhood på kartan. Att bli den partner som regioner, kommuner och organisationer vänder sig till när de vill jobba med de här frågorna. Drömmen vore att jobba direkt med regeringen och att regeringen ser värdet. Att kunna samarbeta med polisen – att Sisterhood etableras som den app, och som den bästa appen, som används på marknaden.

- Just nu är jag i behov av mer kapital. Våld mot kvinnor är ett globalt problem, så desto mer kapital Sisterhood har, desto snabbare kan vi nå ut till våldsutsatta kvinnor och desto större effekt kan Sisterhood ha. Jag får ont i magen varje gång jag ser ännu en nyhetsartikel om en kvinna som blivit misshandlad av sin partner. Just nu är det otroligt viktigt att sätta Sisterhood på kartan. Att bli den partner som regioner, kommuner och organisationer vänder sig till när de vill jobba med de här frågorna. Drömmen är att etablera Sisterhood som den app som gör mest nytta för våldsutsatta kvinnor världen över.

Och vad händer närmast?

- Om två veckor åker jag tillsammans med Movexum och några andra Movexum-bolag upp till Åre för att delta på Åre Business Forum. Det tror jag kommer vara jättebra. Sen i juni har jag blivit erbjuden en plats på Nordamerikas största Tech-konferens. Vad gäller lansering i fler länder i Sverige ser jag USA som det naturliga alternativet. Där har jag ett bra kontaktnät som jag byggt själv och med tanke på att det är estimerat att cirka 8 miljoner kvinnor i USA upplever våld i nära relationer varje år, känns det som att man kan göra stor nytta där.

Fakta entreprenören

Angelica Smedberg

34 år

Bakgrund: Studerat juridik på University of California, Berkeley, har en masterexamen i beslutsanalys och data science på Stockholms Universitet. Delar sin tid mellan Gävle och Cape Cod, Massachusetts, vilket ligger i nordöstra USA.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Movexums uppdrag är att skapa tillväxt i regionen genom förädla innovativa idéer till kommersiella produkter och tjänster. Sedan starten 2008 har vi hjälpt cirka 100 entreprenörer och innovatörer. Några av bolagen är idag introducerade på börsen, de flesta har idag flertalet anställda och en del har med sina lösningar på riktigt förändrat människor liv och erbjudit dem förutsättningar de annars skulle ha saknat.

Vi erbjuder affärscoaching, kapital och arbete med beprövade startup-metoder och utforskar tillsammans med idébärarna deras idéers potential och tilltänkta marknad. För idéer som befinner sig i väldigt tidiga stadier har vi utvecklingsprogrammet Boost Chamber och för idébärare som kommit lite längre med verifieringen av sin idé erbjuder vi vårt inkubatoe- eller acceleratorprogram.

Kontakter

Ulrika Malmqvist

Ulrika Malmqvist

Presskontakt VD 070-750 22 56
Anna Utterberg

Anna Utterberg

Presskontakt Kommunikationsansvarig 073-981 73 25