Nyhet -
Enkel felanmälan med hjälp av QR – Fixkod är senaste startupen att antas till inkubatorn
Föreställ dig följande scenario: Du är i lekparken med dina barn en lördagseftermiddag i november. I en av sandlådorna ligger skärvor av krossat glas och på en av gungorna sticker en vass spik ut. Det är inte så lätt att upptäcka för gatlampan är trasig. Gör du något åt saken?
Med nuvarande sätt att felanmäla sannolikt inte. Att ta fram mobilen och med frusna händer googla hur du felanmäler och till vem (kommunen? fastighetsbolaget?). På lördagar är telefonväxeln stängd, men det hade den varit även på vardagar för klockan är efter 16. Finns det något webbformulär? Försöka beskriva vad som är trasigt, var det finns, när och vad som är behöver fixas – näe. Trösklarna är alldeles för höga. Det blir för krångligt. Kanske på datorn när du kommer hem? Ska bara laga mat först – och sedan är det glömt.
Om det inte sitter ett Fixkod-klistermärke på stolpen vill säga. Då blir det plätt-lätt! Nyttan med Fixkod är identifierad – nu ska bolagets grundare tillsammans med oss på Movexum utveckla sitt felanmälningssystem till att bli världens bästa.
Inspiration till Fixkods tjänst kommer från Habo där delägaren och CTO Jakob Hedman bor. Där har lyktstolpar utrustats med QR-koder som innehåller objektnummer och felanmälan görs genom att skanna QR-koden och välja mellan vanliga fel i en lista.
Lika enkelt borde fler saker kunna felanmälas. fixkod har utgått från enkelheten och utvecklat en användarvänlig molntjänst för felanmälan via QR-koder för allt möjligt som kan behöva fixas. Och som dessutom är kompatibelt med vanliga ärendehanteringssystem som redan används av kommuner, fastighetsförvaltare och andra organisationer som gör själva fixandet.
- Fixkod ersätter inte något befintligt system utan man lägger vår tjänst om ett komplement till anmälan via telefon eller generella formulär på webben, berättar Stefan Hvalgren, medgrundare och delägare.
Fixkods USP (Unique Selling Point) är att deras molntjänst redan innehåller relevant information för alla objekt (vad det är för typ av pryl, GPS-position, objekt-ID, vanliga feltyper, bild, osv) så att felanmälan både blir enkel och exakt. Felanmälan kan göras av vem som helst med en mobil – den som anmäler behöver bara scanna QR-koden och klicka i vad som är fel. På så sätt blir felanmälan komplett trots väldigt få klick för den som felanmäler.
- Målet är att Fixkod ska bli som Swish – fast för felanmälan. Även om det finns flera sätt att skicka pengar så använder alla Swish för det enklaste och snabbaste – en grymt bra användarupplevelse helt enkelt. Finns det en Fixkod så ska det också vara det givna sättet att felanmäla eftersom det är snabbt, enkelt och man vet att rätt mottagare får information, menar Stefan.
I det inledande skedet jobbar Fixkod med kommuner/kommunala bolag, kontor, bostadsrättsföreningar och företag som har sina maskiner utplacerade ut hos kunder.
- Vi har ett tiotal testkunder i drift just nu i olika branscher som vi samskapar med. Hittills har vi varit försiktiga med att garantera viss funktionalitet för att behålla flexibilitet och hastighet i utvecklingen, men vi har snart fått tillräckligt mycket feedback av kunder för att låsa funktioner och börja erbjuda tjänsten på kommersiella villkor.
Fixkod är Stefans tredje startup-bolag men första som grundare och delägare. Utöver honom själv består grundarteamet av Richard Häll (grundare av Playipp) och Jakob Hedman. Till deras förfogande står ett gäng IT-konsulter som stöttar med utveckling av UX, webb och marknadsföring.
- Min drivkraft som entreprenör och med fixkod är att få att göra en bolagsresa. Jag har varit anställd i startups tidigare och deltagit i Nordic Innovation House acceleratorprogram TINC i Silicon Valley som var oerhört inspirerande. Nu ser jag fram emot att få driva bolag som delägare. Man kan säga att jag torrsimmat tidigare men att jag med fixkod är ute på djupt vatten, haha. Det är en härlig känsla att som delaktig i ett team ta något – från idé och till något stort.
Finns det en uttalad exitplan för Fixkod?
- Ja. Vi ska utveckla världens bästa system för felanmälan via QR-koder som är attraktivt att investera i för både industriella och finansiella aktörer.
Nu pratar vi exit, men om vi backar bandet helt – hur uppkom Fixkod?
- Idén till Fixkod diskuterades redan vintern 2023 och Jakob kodade en enkel teknisk prototyp. Jag och Richard ingår i samma frukostgrupp det var så jag kom in i bilden. I januari 2024 bildade vi ett nytt bolag kring idén eftersom marknaden var mogen, vi var rätt team tekniskt, kommersiellt och som har både viljan och uthålligheten.
Hur tänker ni kring era immateriella tillgångar (IP)?
- Jag tror inte IP:n i form av patent är vår stora tillgång eftersom enskilda byggstenar som QR-koder och webbformulär är vardagsmat, utan det kommer mer handla om användarupplevelse, varumärke och att vi är flexibla och enkla att ha att göra med som bolag.
Hur ser konkurrentsituationen ut?
- Vi har inte hittat någon annan som gör exakt samma sak utan, det största hindret just nu är att det finns en viss tröskel hos potentiella kunder för att införa nya IT-system med många personer inblandade och beslut som måste tas. Det finns andra bolag som använder QR-koder för till exempel sina egna anställda endast - eller felanmälan via app och GPS-position. För våra tre identifierade huvudproblem med felanmälan lösa (felanmälan ska bli av, innehålla rätt information och gå till rätt mottagare) så har fixkod en unik position.
Vad hoppas ni att vi på Movexum ska kunna bidra med i den fortsatta utvecklingen?
- Affärscoachingen. Nätverket som uppstår i en inkubator. Att få ta del av andras utmaningar och framgångar – att lära av varandra. Det är svårt att sitta ensam på kammaren och göra allting själv, det är bättre att bolla problem och lösningar med andra. Vi har i nuläget inga stora kända strategiska problem. Vi har gjort vår MVP och hittat de vi tror är våra potentiella kunder. Utmaningen nu är att komma i kontakt med rätt nyckelpersoner i kundens organisation så att vi får chans att exponera fixkod för de som vill förenkla för sina användare/medborgare.. Vi håller också på att testa affärsmodellen – ska vi ta betalt per QR-kod eller per kund? Per felanmälan? Eller på något helt annat sätt?
Fixkod
Grundare och ägare: Richard Häll, Stefan Hvalgren, Jakob Hedman
Richard Häll: Serieentreprenör som tidigare grundat digital signagebolaget Playipp och medarbetarappen Beework
Stefan Hvalgren: Civilingenjör från Uppsala med en fot i industrin från Sandvik, Alleima och Siemens och andra foten i startupvärlden från Absolicon (solenergi) och Graphmatech (nanomaterial)
Jakob Hedman: Systemutvecklare med bakgrund i små och stora IT-bolag som Sandvine och PLAYipp, och senast som CTO i Beework