Gå direkt till innehåll
Axel Skyttner, VD för TS Engineering Intelligence AB.
Axel Skyttner, VD för TS Engineering Intelligence AB.

Nyhet -

Artificiell intelligens granskar ritningar

Nyligen antogs TS Engineering Intelligence AB till inkubatorprogrammet. Bolaget har utvecklat en AI-funktion som tolkar och granskar konstruktionsritningar.


”Som en stavningskontroll i ett textdokument, fast för ritningar och CAD-data”. Så beskriver Axel Skyttner bolagets AI-funktion när man använder tekniken för att tolka ritningar. Med hjälp av det kan man automatisera den ofta tidsödande ritningsgranskningsprocess som idag utförs av mänsklig hand. AI-funktionen snabbar inte bara upp processen utan minimerar också riskerna för feltolkningar. Första publika referenskunderna är Siemens Energy och Väderstad och tillämpningsområdena är många. “Det här är bara första steget mot att data och självlärande system kan hjälpa till i hur produkter designas och tillverkas.”

Axel Skyttner är en av tre medgrundare till TS Engineering Intelligence AB. Tillsammans med Kristofer Skyttner (bror) och Måns Thulin (docent på Uppsala Universitet inom matematisk statistik) ska trion vässa sitt erbjudande i inkubatorprogrammet. Den AI-funktion som utgör grunden i T&S Engineering Intelligence är ett resultat av datadrivna lösningar kring e-handel, produktkonfigurering i tillverkningsindustri samt CAD-teknik som företaget Skymaker AB utvecklar men som passade bättre som ett eget bolag.

- Det hela började som en smart import-modul för att tolka ritningar som laddas upp till e-handeln, men utvecklades snabbt till något med mycket större användningsområde än bara det och knoppades av i ett eget bolag. T&S Engineering grundades 2019 och började under 2020 att implementera funktionen hos industrikunder.

Kan du beskriva hur man kan använda tekniken för att granska konstruktionsritningar?

- Tillverkande företag har idag massvis med olika ritningstyper för att en produkt ska gå att producera, både komplexa sammanställningsritningar och enkla detaljritningar. Sådana ritningar har många formella krav som exempelvis rätt toleranser, mått och vikt utmarkerade, eller vilket material och tillverkningsmetod som ska användas. Våran lösning kan då läsa ritningarna som skapas och kontrollera att ritningen har all info, följer företagets regelbok för hur en ritning ska se ut och kan varna för vanliga fel som kan uppstå. Och när man samlat på sig mycket ritningar så kan systemet “lära sig” nya regler utifrån hur företaget brukar göra.

Och vilka är fördelarna för företag med att använda automatisk granskning av ritningar?

- För att garantera hög kvalitet och precision i tillverkande bolag finns det rutiner för att seniora experter ska granska och godkänna nya designförändringar hos produkter. Det kan ske i flera steg och leder fort till mycket manuellt arbete och flaskhalsar uppstår väldigt lätt. Om man med vår lösning fångar felaktigheter tidigt blir det färre turer fram och tillbaka mellan de som ritar, granskar, godkänner och slutligen tillverkar vilket kan spara väldigt mycket tid och pengar.

Vad jobbar ni med just nu?

- Vi jobbar mycket med paketering av våra lösningar just nu så att den kan passa såväl stora som små företag. Och det finns ju fler områden än ritningsgranskning där man kan tillämpa en AI som kan läsa CAD-underlag vilka vi väger lite mot varandra just nu.

Vad hoppas ni att vi på Movexum kan bidra med på er resa?

- Vi är fortfarande i en tidig fas och står inför många val på vår resa. Vi hoppas att Movexum kan bidra med bollplank, rådgivning och möjligheten att lära känna andra personer som gjort liknande resor tidigare.

Var hoppas du vara med TS Engineering om fem år?

- Då hoppas jag att våra lösningar tolkar tusentals ritningar i månaden både i Sverige och ute i världen, och att våra lösningar har letat sig in i betydligt fler delar av värdekedjan för design och tillverkning av produkter.

Några exitplaner?

- Nej det har vi inte. Med tre mattenördar som grundare är det att få ut systemet och tekniken över hela världen som är viktigast. Och att bygga SaaS-tjänster för tillverkande industri borde vara lönsamt på både kort och lång sikt.

Hur ser konkurrensen för den här typer av tjänster och funktioner ut i dagsläget?

- Vart vi än kommer i industrin så är det fortfarande människor som måste till för att tolka ritningar och jobba med CAD-data. Så vi har inte sett så mycket konkurrens på det här området än.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Ulrika Malmqvist

Ulrika Malmqvist

Presskontakt VD 070-750 22 56
Anna Utterberg

Anna Utterberg

Presskontakt Kommunikationsansvarig 073-981 73 25