Gå direkt till innehåll
Jini Nälsén, projektledare på Movexum och ansvarig för projektet i Sverige.
Jini Nälsén, projektledare på Movexum och ansvarig för projektet i Sverige.

Pressmeddelande -

Movexum i internationellt projekt för att fostra nästa generation svenska, finska och baltiska gasellföretag – flera av dessa från Gävleborg!

Projektet Northbound Scaleups sätter Movexum på kartan som en drivande kraft inom så kallade scaleups i det svenska innovationssystemet. Projektet har som mål att bistå startups från Sverige, Finland och Estland att skala upp sin verksamhet och nå ut på en internationell marknad i Europa. Den 22-23 november är det avslutning på DoSpace i Gävle för de första 15 bolagen som deltagit i projektet.

Jini Nälsén är projektledare på Movexum och ansvarig för projektet i Sverige.

En utmaning många nystartade bolag delar, är att de snabbt behöver skala upp sin verksamhet för att behålla sitt försprång. Problemet är att de oftast inte anpassat sina produkter, tjänster och affärsmodeller för exportmarknadens behov. Många saknar dessutom kunskapen att sätta upp processer för skalning till utländska marknader samt resurser för att finansiera tillväxten. Detta vill företagsinkubatorn Movexum i Gävle ändra på.

- Målet med projektet Northbound Scaleups är att ge startups i Central Baltic regionen bättre förutsättningar för uppskalning och inträde på den internationella marknaden. För att kunna erbjuda dem det, tar vi hjälp av de bästa inom området. Vi har bland annat inlett ett samarbete med en av världens ledande forskare inom scaleups; David Sola, berättar Jini Nälsén, projektledare på Movexum och ansvarig för projektet i Sverige.

Northbound Scaleups är ett samarbetsprojekt mellan Movexum i Sverige, Business Turku i Finland och Tehnopol i Estland och finansieras med stöd från EU-programmet Interreg Central Baltic. Regionerna Gävleborg, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västmanland, Östergötland, Gotland och Örebro i Sverige omfattas av projektet, vilket gör att startups från samtliga dessa län är välkomna att ansöka. Projektet genomförs i tre omgångar med 15 bolag i varje omgång, fem från vardera land. Varje omgång pågår i ca 8 månader och omfattar åtta dagar fördelade i Sverige, Finland och Estland. Projektet startade i mars 2023 och pågår till mars 2025.

- Förutom att hjälpa startups att skala upp och nå ut internationellt, är projektet också en dörröppnare för bolag från Finland och Estland som vill etablera sig i Sverige och vice versa. Vi har startups i projektet som är intresserade av den svenska marknaden. Från Movexum jobbar vi såklart för att de ska få en positiv bild av Gävleborg under sina besök här och vilja etablera sig här så småningom, berättar Jini Nälsén.

De svenska bolag som deltar i den första omgången av projektet som avslutas i november är DevUp och Booiq från Gävle, Assetbook från Sandviken, Tini från Hudiksvall och Studio Tabo från Stockholm. Den andra omgången av projektet har precis haft sin första träff i Tallin.

- Movexum är numera etablerad som en av få inkubatorer i Sverige som kan erbjuda startups både metoder och verktyg för att kunna skala upp sin verksamhet och nå ut internationellt. Det är vi väldigt stolta över och vi hoppas att detta program gör att ännu fler idéägare söker sig till oss, säger Jini Nälsén.


För mer information:

Jini Nälsén
Projektledare Northbound Scaleups

+ 46 73 981 17 61
jini.nalsen@movexum.se
www.movexum.se

PRESSINBJUDAN
Välkomna att delta vid projektavslutningen av omgång 1 i Northbound Scaleup-programmet. Träffa deltagande startups, representanter från Movexum, Business Turku i Finland och Tehnopol i Estland

Anmälan till Jini Nälsén ovan senast den 21 november.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Movexums uppdrag är att skapa tillväxt i regionen genom förädla innovativa idéer till kommersiella produkter och tjänster. Sedan starten 2008 har vi hjälpt cirka 100 entreprenörer och innovatörer. Några av bolagen är idag introducerade på börsen, de flesta har idag flertalet anställda och en del har med sina lösningar på riktigt förändrat människor liv och erbjudit dem förutsättningar de annars skulle ha saknat.

Vi erbjuder affärscoaching, kapital och arbete med beprövade startup-metoder och utforskar tillsammans med idébärarna deras idéers potential och tilltänkta marknad. För idéer som befinner sig i väldigt tidiga stadier har vi utvecklingsprogrammet Boost Chamber och för idébärare som kommit lite längre med verifieringen av sin idé erbjuder vi vårt inkubatoe- eller acceleratorprogram.

Kontakter

Jini Nälsén

Jini Nälsén

Projektledare Northbound Scaleups + 46 73 981 17 61