Gå direkt till innehåll
Movexum blir koordinator i internationella scaleup-programmet Northbound Scaleups

Pressmeddelande -

Movexum blir koordinator i internationella scaleup-programmet Northbound Scaleups

Under onsdagen den 21 december meddelade beslutskommittén för Interreg/Central Baltic, att projektet Northbound Scaleups är ett av de projekt som beslutats få finansiering för genomförande. Projekten har handlagts och sållats ur i två omgångar där Northbound Scaleups valts ut som ett av 31 slutkandidater som nu får start för genomförande av 120 sökande projekt från Europa: ”These projects will start improving lives in our region by solving common problems and working on joint opportunities – together and across borders”. Tidigare har ett mindre projekt beviljats stöd så totalt kommer 32 projekt genomföras och bidra till Central Baltic-programmets 7 programmål. Av programmets pott på 118 miljoner euros kommer 43 miljoner euros fördelas till dessa beviljade projekt.

Northbound Scaleups är ett samarbetsprojekt mellan Turku SciencePark i Finland som är så kallad lead partner och projektsammanhållande, Tehnopol Estland samt Movexum. De tre parterna ansvarar för olika del moment i projektet som syftar till att göra så att fler innovativa företag/startups tar steget och skalar upp verksamheten på en internationell marknad.

Statistik från Estland visar att endast 2-3 procent av startups tar steget till att skala upp sin verksamhet. Det är en utvecklingsresa som både behöver kunskap, resurser och vara strategiskt förankrad i företagen. Målsättningen är att totalt 45 företag - 15 från respektive land ska genomföra programmet i tre olika omgångar med blandade grupper.

Projektet startar den 1 mars 2023 och för Movexums del är rekrytering av en projektledare i slutfasen.

- Det här är en milstolpe för mogna startups i Gävleborg och den svenska Baltic-sea regionen, som nu får tillgång till ett internationellt scaleup-program, berättar Movexums VD Ulrika Malmqvist. Movexum följer den strategiska plan som styrelsen satt upp genom att ta steget ut i internationella samarbeten, via Northbound Scaleups. Det här stärker ytterligare det professionella utbud som Gävleborg kan erbjuda de utpekade målgrupperna inom näringslivet och som kan bidra till fortsatt utveckling, ökad internationalisering och hållbar tillväxt.”

Ämnen

Kategorier

Regioner


Movexums uppdrag är att skapa tillväxt i regionen genom förädla innovativa idéer till kommersiella produkter och tjänster. Sedan starten 2008 har vi hjälpt cirka 100 entreprenörer och innovatörer. Några av bolagen är idag introducerade på börsen, de flesta har idag flertalet anställda och en del har med sina lösningar på riktigt förändrat människor liv och erbjudit dem förutsättningar de annars skulle ha saknat.

Vi erbjuder affärscoaching, kapital och arbete med beprövade startup-metoder och utforskar tillsammans med idébärarna deras idéers potential och tilltänkta marknad. För idéer som befinner sig i väldigt tidiga stadier har vi utvecklingsprogrammet Boost Chamber och för idébärare som kommit lite längre med verifieringen av sin idé erbjuder vi vårt inkubatoe- eller acceleratorprogram.

Kontakter

Ulrika Malmqvist

Ulrika Malmqvist

Presskontakt VD 070-750 22 56
Anna Utterberg

Anna Utterberg

Presskontakt Kommunikationsansvarig 073-981 73 25