Gå direkt till innehåll
Ett helt nytt sätt att lagra och transportera biogas

Pressmeddelande -

Ett helt nytt sätt att lagra och transportera biogas

Idén kom till entreprenören Sven-Olov Holm på företaget MetaHyd AB 2010, när han hörde om en olycka i Mexikanska golfen ”Deep Water Horizon”. BP hade då stora problem att stoppa gasläckan på grund av metanhydratbildning. I Sven-Olov väcktes en tanke kring att deras problem kanske skulle kunna användas som en lösning i biogasbranschen, ett nytt sätt att hantera biogas.

Dagens biogasproducenter har svårt att sälja de kWh gasenergi som de producerar till rätt pris. Detta beror dels på att producenterna har långt till marknad men det beror även på vilken säsong de befinner sig i, under sommartid vill ingen köpa värme. Många olika idéer för att lösa problemet kring lagring och transport har testats under flera år, men ingen har riktigt hittat den ultimata lösningen.

MetaHyds affärsidé är att lagra och transportera biogasen på ett mer kostnadseffektivt sätt, i fast form. Detta gör att gasen kan säljas när energipriset är som högst. I företaget har flera olika maskinprototyper utvecklats under 2 års tid. Nya unika delar har tillverkas, med professionella metoder. Idag utvecklas systemet i nära samarbete med kund, en kravbonde ifrån Färila.

I samband med Biogasdagen på SLU´s försöksanläggning i Lövsta, utanför Uppsala, visades brinnande metanhydrat upp för besökarna. Detta nya sätt att lagra biogas, i fast form i stället för gasform, togs emot med stort intresse av branschfolk.

Under en längre tid har bolaget funnits som inkubatorsbolag hos Movexum i Gävleborg. Processen och prototyper har utvecklats i samarbete med Högskolan i Gävle samt SLU och JTI i Uppsala.

Kontakt:

Sven-Olov Holm

metahyd@gmail.com

070-7876940

Ämnen

Kategorier

Regioner


MetaHyd AB ingår som ett inkubatorbolag i Movexum.

Movexum är Gävleborgs företagsinkubator. dess arbete går ut på att fånga upp och hjälpa entreprenörer och bolag som har en innovation med potentialen att växa sig stor. Hos Movexum hittar du en kreativ miljö för att växa och utvecklas med din innovation. Till din hjälp får du stöd från riktiga proffs och tillgång till kompetens och kontakter som hjälper dig att ta ditt företag ut på den internationella marknaden.

Kontakter

Ulrika Malmqvist

Ulrika Malmqvist

Presskontakt VD 070-750 22 56
Anna Utterberg

Anna Utterberg

Presskontakt Kommunikationsansvarig 073-981 73 25